Adódhat életedben olyan kérdés, ami nagyon aggaszt. Talán nincs kivel megbeszélned -- talán lenne kivel, de vele valamiért nem mered... HIV, AIDS? Szifilisz? Chlamídia? Condilloma? Tripper? HBV, HCV? Képben vagy?
Ami a szexhez kötődik, az általában tabu sok embernek. Hatalmas, csodás élményekhez juthatsz -- de aggódhatsz is: nem szedtél össze valamit? Ha titkolt kapcsolatod van, kihez fordulj, hogy le ne bukj?
A HIV-vonal információadással, felvilágosító, megelőző munkával próbál ebben Neked segíteni, rendelkezésre állni. Kereshetsz, ha aggódsz, hogy megfertőződtél-e, és tanácstalan vagy; ha már tudod, hogy megfertőződtél, és beszélni szeretnél róla; vagy csak van valami apróság, amire eddig nem leltél megnyugtató választ.
A Háttér Társaság a Melegekért egyesület keretein belül működünk, és évtizedes, e körben szerzett tapasztalatainkkal várjuk nem csak melegek kérdéseit. Bizalommal keress!
Válasz a(z) 407-es üzenetre: Ha egy hónapja történt mindez, akkor a most következő héttől kezdve bármikor elmehetsz tesztet készíttetni. A pécsi ÁNTSZ végez anonim szűrést, de ott csak a HIV teszt érhető el. Javaslom, hogy a bőr- és nemibeteggondozóban jelentkezz szűrésre, ott egy vérvételből a szifiliszt és a HIV-et is meg tudják nézni.
Amennyiben partnered szifilisszel megfertőzött volna, nem biztos, hogy már jelentkezett volna tüneted, hisz ez a 9. és a 90. nap közti időben várható. Épp emiatt érdemes vérvizsgálatot végeztetni.
A szifilisz tüneteit megtalálod a www.hatter.hu/hiv oldal 11. fejezeténél.[ugrás az előzményre]
Pontosan 1 hónapja volt egy kockázatos kapcsolatom.
(Belenyaltam egy kurvának a pinájába töbször is)
Azóta próbálom kizárni a betegségeket.
Már 1000x megbántam,elég lett volna gumiban megdugni és kész.. de én leszopattam és ráadásul be is nyaltam neki.
Arról ne is beszéljünk,hogy akár a barátnőmnek haza is hozhattam valamit..
Tiszta szégyen lenne..
Tudom,h még akár aids-t is kaphattam bár erre kicsi az esély.Ennek ellenére elmegyek majd egy szűrésre.Most legjobban a szifilisztől félek,hisz a többi betegség tünete már jelentkezett volna.
Nem tudom pontosan milyen tünetek lehetnek a szájban.
Valaki segítene ez ügyben,mire kell figyelni?
Mikor menjek orvoshoz?
Hogy néznek ki a szifilisz álltal okozott elsődleges száj elváltozások?
(Ha a szájban jön ki a sanker)
A(z) #406 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
Nem akarok okoskodni... De nem feltétlenül kell fertőzött személytől v drogostól kapnod tűt v piercinget... Elég 1 tetoválás (szalonban), és ennyi volt!... Ha előtted 1 fertőzött személyt "varrtak", aki nem szólt a betegségéről, és nem elég precíz a "mester"... Ha elmész manikűröshöz... (Orális szex...)
Persze, ezeknek kicsi az esélye. De ez nem jelent garanciát! Tudok példát mondani!...
Megfelelő higiénia és sterilizálás mellett természetesen kizárva a betegség. (Pl: Tibcsi)[ugrás az előzményre]
Tibcsi, varnyu az előbb világosan leírta: HIV fertőzést úgy, ahogyan a piercing behelyezésedet leírtad, nem kaphatsz el. Őszintén szólva, nem is nagyon értem a problémádat: ha a tű steril volt, a piercinget kifőzted, (egy órán át! brávó!), mégis, szerinted honnan is kerülne elő bármilyen kórokozó, ami HIV, vagy hepa fertőzéshez vezethetne!? Mindkét fertőzéshez kell egy fertőző személy is, és testi, (szorosabban: nemi) érintkezés. Ha tehát egyedül voltál a műveletnél, és csak magad értél az eszközökhöz, (és magadhoz! ), akkor ez olyan lenne, mint a szűznemzés... Egyébként pedig: tűtől szoktak fertőzést kapni - drogosok, akik ugyanazon tűvel szúrják meg magukat, és aki először teszi, az fertőzött. Hasonlóan: a piercing is csak akkor lenne fertőző, ha egy fertőzött személy adná oda, (véresen; a HIV kórokozója pl. csak vérben él meg), és kifőzés nélkül dugnád magadba. Félnivalód legfeljebb a varnyu által emlegetett gennyedést okozó baciktól van. Tényleg ne kókányolj otthon... [ugrás az előzményre]
Erre 100 %-os megnyugtatást senkitől se várj, mert ilyet ember Neked nem igérhet, aki egy csöppet is felelősen gondolkodik.:) Ez már Isteni magasságba emelné az igérgetési képességünket ...
Nagy valószinűséggel nem kaptál el semmi olyan bajt, amit Te a komolyak közé soroltál. De legyen ez tanulság a számodra a következőkben. Ha mindenképp piercinget szeretnél, fordulj szakemberhez. És ne otthon kókányolj. És főleg ne ilyen kényes helyen.[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 401-es üzenetre: Rendben ! Köszönöm! Viszont még nem kaptam választ arra hogy megnyugodhatok a komolyabb bajok miatt igaz? vagy nem? Ahogy már elötte leírtam próbáltam higénikus lenni új tű 1 órás forralás a piercinget is.[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 400-es üzenetre:Tibcsi azért nem árt naponta fertőtlenítővel lekezelni, ajánlanám a patikában kapható clarasept-derm fertötlenító oldatot úgy ezer ft körül van.A piercing után minimum 1 hét amíg a szúrás helye begyógyul, minden nap mozgasd. Nem egy fiatal lánynak láttam napok múlva bevörösödve figyelj oda rá. Ráadásul neked nem is a leg szellősebb helyen van.[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 399-es üzenetre:Renben! Akkor úgymond "komoly bajt" így nem szedhettem össze!Igaz? (hepatitis,stb)egyenlöre nincs begyulladva sem ,nem gennyedzik,picit még érzem a helyét,de nem fáj, egyenlőre ennyi. Komoly dolgok miatt megnyugodhatok ugye?[ugrás az előzményre]
HIV-et igy nem kaphatsz el. De ha nem tartod be a higiénés szabályokat - és piercig betevés közben matatsz az asztalon - akkor valami gennykeltő bacit azért összeszedhetsz. Kenjed be valami antibiotikus kenőccsel. És ha tényleg azt látod, hogy gyulladni kezd, menj orvoshoz vele. Kár lenne ezért valami komolyabb baci fertőzést kapnod.[ugrás az előzményre]
jó napot! Egy elég hülye kérdéssel fordulok önökhöz. Ha lehetséges örülnék egy válasznak mindenképpen. Otthon házilag tettem be egy intim piercinget magamnak a herezacskómba. a tű új, csomagolásban volt,de ettől függetlenül kb. 1 óráig forraltam vízben a piercingel együtt mivel ki tudja ki fogdozta elötte. Kezet is mostam simán szappannal. Kicsit nehéz volt betenni de sikerült. ugye semmi olyan dolgot nem lehet elkapni igy. olyat ami gyógyíthatatlan( hív,hepatitis stb.) ??? Az lehet hogy picit begyullad mivel nehéz volt betenni meg közben az asztalomon is matattam,de ez nem zavar. Csak az érdekel ha igy jártam el a tisztításban elvileg semmit nem kaphatok el ugye? Tudom hogy hülye kérdések,de előre is köszönöm a válaszát! Üdv.
2010 első negyedévében 43 HIV fertőzöttet szűrtek ki. Közülük 30 férfi, 2 nő, 11 ismeretlen nemű. 2007-ben 119, 2008-ban 145, 2009-ben 140 személy tesztje lett HIV pozitív.
Az idei fertőzöttek közül 65 % homo- biszexuális, 7 % heteroszexuális kapcsolatot jelölt meg fertőződése forrásaként. 28 %-ról nincs adat. Az ismert fertőzöttek 49 %-a Budapesten él.
A HIV megelőzhető. Módszere: óvszerhasználat, ismeretek szerzése a biztonságos szexről, annak betartása és félévenkénti HIV teszt.
Szűrőállomások, információk itt:http://www.hatter.hu/hiv
Az ismert fertőzöttektől feltehetően jóval több HIV pozitív van. Kevesen ellenőrzik állapotukat HIV teszttel: 1000 ember közül csak 6,6 fő. Tavaly 9-en haltak meg AIDS miatt hazánkban, idén is már 1 férfi.
Már 1509 ember él köztünk, aki tudja: magában hordozza az AIDS-t okozó vírust. Velük a mindennapi együttélés semmilyen fertőzésveszéllyel nem jár, a helyes óvszerhasználat a szexuális átvitelt is kizárja.
Igaz, hogy a gyógyszerekkel késleltetni tudják ma már a fertőzöttekben az AIDS kialakulását, de egyre többen fertőződnek gyógyszerekre rezisztens vírussal.
A szűrések kezdete óta Magyarországon 1815 HIV fertőzöttet találtak. Közülük AIDS-ben eddig 306-an hunytak el.
Csak azoknál fertőző testnedv a hüvelyváladék, akiknek valamilyen fertőzésük van. A hüvelyváladékban sok a fehérvérsejt (hisz egyik feladata a védelem), az pedig a heptitis vírusok és a HIV szállítóanyaga.
A kölcsönös hűségnek épp az a jutalma, hogy nem kerül be harmadik féltől semmilyen fertőzés, így a kölcsönösen hűségeseknek nem kell egymás megfertőzésétől tartaniuk.
A véradással kapcsolatban nem tudok pontos választ adni. A levett vért rögtön vizsgálják, és 1-2 hónapon belül értesítést küldenek, ha valami baj van - de előfordul, hogy csak a következő vérvételnél mondják, hogy "jaj, maga nem is adhat vért, nem tudta?"
Csak egyszer voltam.
Azóta pont z tart vissza,hogy elkaphatok valamit.
Ez több mint 3 hónapja volt. Azóta nem voltam.
Vért padig azért adok,hogy másoknak segítsek!!!
Az csak plussz,hogy én is jól járok a vizsgálatal!!
Ha meg lenne kivel nem is gondolnék ara,hogy ígyet tegyek
A hüvelyváladék fertőző nedv? ne riassz el tőle.
De egy fix kapcsolatban nincs jelentősége,nem igaz?
Visszatérve a HIV-re. Március elején voltam. Azóta semmi.
A véradást követően mennyi idő mulva vizsgálják a vért? Ők mikor szólhatnak? az is 1-2 hét?[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 393-es üzenetre:
Kérdés, hogy a "gumi nélkül volt az orál" mit takar. Leszoptak, vagy Te nyaltál?
Ha leszopnak, akkor inkább bakteriális fertőzéseknek vagy kitéve(tripper, szifilisz), de nemi szervi herpeszt is kaphatsz így.
Ha nyalsz, akkor a HIV fertőzésnek is kiteszed sokkal inkább magad, hisz a hüvelyváladék kikerülhetetlen nyalásnál - az pedig fertőző testnedv.
Miért nem használsz szopatásnál gumit? Nem Te érzed az ízét...
A véradás nemes tett, de nem azt kell saját magunk tesztelésére használni. Sok helyen névtelenül is végeztethető HIV teszt, 1-2 hét teltével biztosan választ kapsz állapotodról.[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 390-es üzenetre:
Az utolsó lehetőség fel sem merült bennem:)
Smárolnni, csókolgatni, simogatni nyugodtan lehet, az semmiféle fertőzésveszéllyel nem jár.
Behatoló szexhez (dugás, szopatás) gumit kell használni, az véd az esetleges szexuális fertőzésektől. A hüvelybemenet nyalását nem javaslom. Ha ragaszkodsz hozzá, akkor egy hosszában kettévágott óvszeren keresztül tedd.
Ha ez zavaró számodra, a csókolózással együtt végzett kézzel izgatás pszichésen kb. hasonló élmény.
Ha masszírozás is történik - egy masszőr lakásán ez sem lehetetlen - akkor ügyelj arra, hogy a masszázshoz használt olaj ne érintkezzen az óvszerrel, mert tönkreteszi azt, és szex közben szétmegy.
Praktikus, ha kézi izgatáshoz egyszerű szabályt alkalmazol: egyik kezed a partneredé, és csak a másikkal izgasd saját magad. Így a testváladékok esetleges átvitelét is meg tudod akadályozni.[ugrás az előzményre]
Március elején voltam egy "masszőr"nő lakásán.
MOst gondoltam megint meglátogatom.
A betegségek szempontjából mennyire veszélyes?
És ha smárolnék vele?
Megbízhatónak tűnik.
Mit csinálhatok és mit nem a betegségek elkerülése végett? Azon kívül,hogy nem megyk el??
????????
Hát nemtudom ki hogy van vele, de én nem sietem el, 22 vok, és még szűz. Lehet, hogy gáz, de legalább nem vagyok beteg, és stresszes amiatt, hogy esetleg elkaptam valamit. Üdv. Gy.
Válasz a(z) 387-es üzenetre:
Szexuális úton terjedő fertőzések szempontjából ez totál biztonságos akció volt.Nincs mitől tartanod.
Ettől csak a pénztárcád vékonyodik, de az kiheverhető:)[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 385-es üzenetre:
2 férfiszaunában, 3 bárban lesznek tanácsadóink. Tudom, hogy a szexmozikban is elérhetőnek kéne lenni a kiadványoknak, de a megelőző munka lehetősége a tulajdonosok hozzáállásának függvénye.
A swingerklubok rendszeréről nem sokat tudok.
Ezekre a helyekre felnőtt emberek járnak - tételezzük fel, hogy alapvető ismeretekkel rendelkeznek, ha védeni akarják az egészségüket.[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 384-es üzenetre:
Konkrétan meleg bárokra gondolok ahol sötétszoba is van.A swingerklubokban érdekes módon a szexuális betegségekről nincsen kirakva semmilyen információ,pedig azt gondolom ott is elkelne.Hiába 18.életévét betöltöttek látogathatják csak sokan nincsenek tisztába a veszélyekkel,na meg mindenkinek van egy szexuális előélete is.[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 383-es üzenetre:
Igen, a Magnum szaunéban rendszeresen szoktak szűréseket szervezni. Az "Everywhere" program keretében tanácsadókkal lehet találkozni ettől a hónaptól 5 helyen. A szexelős helyeken a legtöbb helyen ingyen óvszert adnak a jegy mellé, és a felvilágosító kiadványok is megtalálhatóak ezeken a helyeken.
Kérdés persze, hogy milyen helyre gondolsz, ahol a "szex is lehetséges". Alig tudok olyan helyet, ahol ez lehetetlen lenne... ha a két fél úgy dönt, egy repülőn is szexel akár.[ugrás az előzményre]
Szoktak felvilágosítást vagy pl.szűrést tartani olyan helyeken ahol nagy a valószinűsége hogy nemi betegséget is lehet elkapni?Gondolok itt pl:swinger klubbokra,meleg szaunákra,szórakozóhelyekre ahol szex is lehetséges.Azt tapasztaltam hogy a fiatalok nem igazán tudják a részleteket vagy rosszul.Már a mi a védekezést,megelőzést vagy a szexuális élet velejáróit illeti.Fiatalok alatt leginkább a 12-18 éves korosztályt értem.Köszönöm a választ!
Az elmúlt évben december 31-ig 140 HIV fertőzöttet szűrtek ki (104 férfi, 14 nő, 22 ismeretlen nemű).
A tényleges fertőzöttek száma feltehetően a kiszűrtek számát jóval meghaladja.
Kevesen ellenőrzik állapotukat HIV teszttel: 1000 ember közül csak 6,6 fő.
Tavaly 9 ember halt meg AIDS miatt hazánkban.
HIV ellen a megelőzés az egyetlen megoldás : óvszerhasználat, tájékozódás, és félévenkénti HIV teszt.
A szűrések kezdete óta Magyarországon 1771 HIV fertőzöttet találtak.
Közülük AIDS-ben eddig 305-en hunytak el.
Már 1466 ember él köztünk, aki tudja: magában hordozza az AIDS-t okozó vírust. Velük a mindennapi együttélés semmilyen fertőzésveszéllyel nem jár, a helyes óvszerhasználat a szexuális átvitelt is kizárja.
A fertőzöttek közül 61% homo- biszexuális, 17% heteroszexuális kapcsolatot jelölt meg fertőződése forrásaként. 22%-ról nincs adat.
Igaz, hogy a gyógyszerekkel késleltetni tudják ma már a fertőzöttekben az AIDS kialakulását, de egyre többen fertőződnek gyógyszerekre rezisztens vírussal.
Szuper, hogy van egy ilyen fórum ebbben a témában!
Köszönet a munkatársaknak és segítőknek! Sok erőt, és minél kevesebb komoly esetet kívánok!
Üdv: Máté
A(z) #379 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
A(z) #378 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
Válasz a(z) 376-es üzenetre:
Nincs.
Amikor előjön, érdemes felkeresni vele az orvost, mert antivirális kezeléssel rövidebbé tehető a herpeszes szakasz.Érdemes végiggondolni, mi kedvez a herpeszed kiújulásának, mert így talán ritkábbá tehető az újabb és újabb kiújulás.
Van, akinél beválik, hogy amikor viszketni érzi a herpeszes helyet a közvetlen kiújulás előtt, jégkockát szorít rá, így akár meg is úszhatja az akut szakaszt.[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 374-es üzenetre:
Eléggé szőrtüsző-gyulladásra hasonlít, de persze más is lehet. Távdiagnózist adni nem tudok, de nem is akarok. Meg kell mutatni a bőrgyógyásznak, ez a legegyszerűbb megoldás.[ugrás az előzményre]
A(z) #374 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
Válasz a(z) 369-es üzenetre:
Ha van vérzés a partnered szájában (sose kizárt), és a hímvessződ felsérti a fogával, nem zárható ki a fertőzés.
A "mekkora" mértékére nem tudok választ adni. Kis esély mellett is fertőződhetsz, és nagy esélyes kalandot is megúszhatsz. De ez - sajnos - mindig csak utólag derül ki.[ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 367-es üzenetre:Neki írtam személyesen levelet is, mert hátha nem olvassa olyan sűrün a fórumot Én már csak ilyen empátiás-fajta vagyok [ugrás az előzményre]
Válasz a(z) 366-es üzenetre:
Kedves Zoltán!
Örülök a bejegyzésének: fontosnak tartom, ha valaki jó tapasztalatot szerzett páciensként, akkor ezt megossza olyanokkal, akiknek ez az információ jól jöhet. Remélem, segített vele a 365-ös bejegyzés írójának.[ugrás az előzményre]
Sokunk - itt férfitársaimra gondolok - egy-egy problémáról nem tudjuk eldönteni, hogy urológiai vagy nemi probléma. Én is küzdöttem ilyen problémával (szerencsére ez urológiai volt). Rendes, becsületes orvost találni manapság nagyon nehéz. Tudjuk nagyon jól, hogy mindenki ad paraszolvenciát az orvosnak, csakhogy nem mindegy milyen minőségű ellátást kap ezért cserébe.
Ezért gondoltam, hogy ajánlanám kezelőorvosomat, dr. Kondér Gyula urológus főorvost, aki egy nagyon becsületes és rendes doktor. Rajtam is segített egy elég komoly urológiai problémából kijutni. A 7. vagy 16. kerületben lehet rendelésére menni. Ő tényleg megkeresi a probléma forrását és az arra való legjobb gyógymódot, ha az ő szakterületére tartozik vagy ajánl nemi probléma esetén azonos mentalitású nemi betegséggel foglalkozó orvost. Számára még fontos a gyógyítás.
Én szerény paraszolvenciát tudtam adni neki, de soha nem "húzta a száját". Ezt is tisztelem Benne!
Beszéltem a főorvos úrral, jelezve neki az itt olvasott problémákról.A főorvos úr hozzájárult a mobilszáma kiadásához: +36-30-9212693
Hivatkozzál Erdős Zoltán, informatikusra, akkor rögtön előnyt élvezel.
Remélem HIV-vonal moderátor úr nem érti félre a jószándékomat és nem törli segíteni igyekvő bejegyzésemet.
Válasz a(z) 362-es üzenetre:
A lehetséges válaszokat felsoroltad szinte mind.
Orális szex során is kaphat az ember fertőzést.
Az is előfordulhat, hogy egy régebbi fertőzés aktivizálódik egy heves szex hatására. Figyeld meg, hogy tapasztalsz-e váladékozást - sötét alsón látható foltot hagy - és amennyiben pár napon keresztül fennállnak az általad leírt tünetek, végeztess egy kenet - és vizeletvizsgálatot.[ugrás az előzményre]
Több adatlapon és a chat szobákban lehet olvasni a különféle szexuális igényekről,óhajokról (persze lehet hogy ezeknek csak figyelemfelkeltés a céljuk) amelyek nagy részének sajnos köze nincs a biztonságos szexhez.A szex egy megfeleleő partnerrel nagyon kellemes tud lenni,de utána lehet hogy az illető megbánta az egészet mert elkapott valamit.Érdemes odafigyelni hogy kivel és mit szeretnénk és nem fejest ugrani az ismeretlenbe egy neadj isten végzetes örömért.Sajnos a HIV fertőzöttek száma is megugrott és lassan emelkedőben van.Egyre több nő fertőződik meg.Egy párhoz harmadikként csatlakozni sem életbiztosítás sokszor hisz ők gyakran keresnek új embereket harmadiknak.
hello,
Kedden volt egy éjszakás kalandom. Használtam gumit - elég nagy a hímvesszőm így kb a 3/4ig tudtam felhúzni, de makkomon mindvégig ott volt - Azóta olyan fura érzésem van olyan mintha ilyen hideg hűvös tárgy érne állandóan a péniszemben belülről vagy hasonlít a vizelési ingerre is egy picit vagy kis tompa nyomás de a lényeg h kellemetlen érzés. Külső tüneteim nincsenek.
Az aktus előtt volt egy kis orális sex attól elehet kapni valamit akkor még nem volt óvszer rajtam..
Mitől lehet ez?
elkaptam valamit vagy a gumitól van - mert nagyon ritkán használom- vagy csak túlságosan hipohonder vagyok? vagy csak lelki dolog mert bűntudatom van h félreléptem?
Válasz a(z) 360-es üzenetre:
Ezzel a panasszal keresd fel a bőr- és nemibeteg gondozót. Gyógyszert kapsz, hamar gyógyulsz. Addig fertőzni tudsz! Ne szexelj a gyógyulásig: az óvszer meggátolná ugyan a fertőzés továbbadását, de Neked ártalmas most ebben az állapotban![ugrás az előzményre]
A(z) #360 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
Az a kérésem az idelátogatókhoz, hogy az etikai vitáikat ne itt folytassák. Ezt a fórumot a szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekhez hoztuk létre. A témán kívüli bejegyzéseket eztán is kimoderálom.
A(z) #358 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
A(z) #357 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
A(z) #356 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
A(z) #355 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
A(z) #354 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
A(z) #353 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
A(z) #352 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
A(z) #351 hozzászólást a moderátor vagy maga a hozzászóló törölte.
Válasz a(z) 349-es üzenetre:
Elméletileg értesítik azokat, akiknél valami eltérést tapasztalnak (a véradások nem anonimak). Természetesen nem írják meg, hogy "ön szifiliszes", hanem értesítést kap, hogy "kontrollvizsgálaton jelenjen meg". Ez az elmélet - a gyakorlat produkál viszont néha olyan helyzetet, hogy "ja, ön nem is adnat vért, mert a legutóbbi véradáskor valami nem volt rendben".
Érdemes megkérdezni a véradás helyszínén a dolgozókat, hogy mi történik, ha pozitív lesz valami.[ugrás az előzményre]